Технология на набухвателите
December 3, 2023В тази статия ще засегна физикохимичните свойства на набухвателите – техния състав и какви процеси протичат, за да може крайния резултат на печивото да е с идеална консистенция и вид. Първото, което трябва да знаете е, че набухвателите в кулинарията се разделят на биохимични и химични. Нека разгледаме първата група. При нея се използват естесвени дрожди наречени едноклетъчни квасни гъби. Това са кисела квас, пресувана и суха мая, нахутена и бирена мая, хмелова мая. За да имате напредстава как се получава кваса и разновидностите около нея, нека разгледаме тялото на самата гъба. Това са верижки от клетки, които се размножават…
Кюфтенца с кайма и патладжан
Днес ще ви представя рецепта за сочни кюфтенца от кайма и патладжан. Оказа се, че двете съставки много добре си кореспондират като вкусове. Надявам се рецептата да ви допадне и да присъства на трапезата ви не само през сезона на…
Супа от тиквички
Представям ви класическа супа от тиквички за летния сезон. Може да я хапвате както гореща, так и студена споерд вашите предпочитания. Необходими продукти за 4 порции: 1 тиквичка 1 картоф 1 морков 1/2 глава лук връзка копър чисто масло, сол,…
Домашен сладолед с извара
Здравейте и от мен. Летните жеги вече са налице и затова днес реших да ви представя моя вариант за домашен сладолед. До колкото виждам в инетренет пространството циркулират най-различни рецепти за това как да си приготвим домашен сладолед с котидж…
Кокоски с череши
Реших да хвана последнта реколта на черешите и да ви дам идея как да изненадате близки и познати с тази рецепта.Представям ви една много любима рецепта за кокоски с череши. Може да ги направите като десерт или като бонбони. Важното…
Сурови бонбони със сусам
Привет и от мен. Отдавна не бях поствала нова рецепта, затова днес реших да ви изненадам с една лесна рецепта за сурови бонбони. Както всяка друга и тази съдържаща в себе си сурови елементи търпи корекции в зависимост от вкусовите…
Солени палачинки от червена леща
Безглутенови палачинки само от две съставки, които може да приготвяте и по време на постите, защото липсват млечни продукти. В зависимост от консистенцията могат да наподобяват американски или френски палачинки. А ако искате да експериментирате в кухнята ви предлагам да…
Постен кекс
Любимата ми рецепта от моето детство. Защо? Защото от нея имам скъп спомен включващи първият ми опит за самостоятелен сладкиш(това няма как да се забрави). А като станах малко по-уверена в своите способности пренесох тези кулинарни “умения” при всяко събиране…
Вкусни енергийни барчета
Ако ви се хапва нещо сладко, здравословно и засищащо ви предлагам да опитате тези вкусни енергийни барчета, с които да удовлетворите глада ви за сладко. Необходими продукти: 1 яйце 200гр. едри овесени ядки 1 с.л. ленено семе 2с.л. микс семена…
Шоколадово брауни от червен боб
Тази рецепта е експеримент за шоколадово брауни с червен боб заместващ брашното, който се получи изключително вкусен десерт с наситен вкус на шоколад. А какво по-хубаво от един вкусен шоколад в добавка с кафенце. Ако ви хареса рецептата може да…
Таратор с авокадо и краставица
Представям ви една свежа идея за междинно, защо не и вечерно леко хранене. Необходими продукти: 1 авокадо / добре узряло/ 2 средно големи краставици 3 с.л. кисело мляко 100 мл. вода 2 с.л. копър сок на лимон сол Начин на…